JU Osnovna škola “Skender Kulenović”
Dobrinja - Sarajevo

libanerednabanerli1JU Osnovna škola Skender Kulenović - nastavne aktivnosti 1
banersr2banersr1JU Osnovna škola Skender Kulenović - nagrada Matice Hrvatskesrbanerdannez2
JU Osnovna škola Skender Kulenović - nastavne aktivnosti 4debaneredna2JU Osnovna škola Skender Kulenović - folklor sekcijadebaneredna

Učenici naše škole pobjednici prve sezone kviza “SVI ZA 5”

Petak, 20.12.2019.

ZAVRŠENA PRVA SEZONA  KVIZA “SVI ZA 5”

“SVI SMO POBJEDNICI”

“SVI ZA 5” kviz spretnosti i znanja za osnovnoškolce, koliko mi imamo podatak-jedini takav u FBiH, danas je,16.12.2019. godine u prostorijama Federalne televizije BiH, imao svoje ovosezonsko finale. S ponosom vas obavještavamo da su učenici naše škole pobjednici PRVE SEZONE , kviza “SVI ZA 5” i da su školi donijeli vrijednu novčanu nagradu u iznosu od 4 000 KM. Ekipu naše škole činili su Dani Avdibegović, Iman Muftić, Ema Sejmen, Ishak Salihović, Ajla Rizvić-Tim A, te Azra Brčkalija, Imra Smajlović, Faruk Demirović, Benjamin Katić, Dino Harba-Tim-B i Hidajeta Mujić, vođa projekta. 
Ovaj projekt Redakcije programa za djecu i mlade Federalne televizije, kviz znanja i spretnosti SVI ZA 5, u prvom ciklusu okupljao je  djecu iz osam osnovnih škola i to iz Busovače, Hadžića, Jablanice, Novog Travnika, Prozor-Rame, Sarajeva, Visokog i Zenice. U svakoj od sedam emisija prvog ciklusa takmičile su se po dvije škole u osam igara.
Riječ je o projektu koji je uključivao velike produkcijske i studijske kapacitete, na kojem je aktivno radilo više od 50 ljudi, a od pilot emisije pa do kraja prvog ciklusa,  učestvovalo je oko 700 učenika.
U saradnji sa Redakcijom, direktori i nastavnici iz svih škola su kreirali posebne petočlane timove, po jedan učenik od petog do devetog razreda. Prilikom realizacije ovog projekta, ekipa Federalne televizije je naišla i na podršku lokalne zajednice. Načelnici općina, kojima pripadaju škole koje učestvuju u takmičenju, osigurali su učesnicima prijevoz na snimanja.
U procesu razvoja projekta sve igre, koje sadržajem podliježu Nastavnom planu i programu, kreirane su u saradnji sa Udruženjem učitelja Kantona Sarajevo.
Iza himne projekta stoji bend „Helem Nejse“. Voditelj kviza, najpopularnije TV lice u dječijem svijetu, Elvir Hadžijamaković – Lilo otpjevao je pjesmu „Svi za 5“ koja otkriva i moto ovog serijala o kojem Lilo kaže:
„Moto “Svi za 5 i 5 za sve” ustvari znači da cijela škola navija za svoj tim, a da tim radi za promociju i dobrobit cijele škole.
Drugoplasirani i prvoplasirani u našem prvom ciklusu, zahvaljujući Raiffeisen banci, obnovit će svoj bibliotečki fond.  Na ovaj način, u vremenu pametnih telefona i Youtubea, želimo ponovo istaknuti neophodnost povratka pisanoj riječi. Nakon sedam godina koje sam proveo putujući po Bosni i Hercegovini za potrebe našeg serijala „U zmajevom gnijezdu“, mogu posvjedočiti da nisam pronašao školu u kojoj bibliotečki fond zadovoljava sve potrebe Nastavnog plana i programa.“
„Naša želja je bila da današnje generacije fizički pokrenemo u našoj sjajnoj scenografskoj areni. Htjeli smo ih navesti na trag našeg djetinjstva u kojem su igre bile sasvim drugačije, društvene, humane i intelektualno motivirajuće. Mogu samo reći da sam se ja istinski zabavljao obnašajući ulogu svojevrsnog joker igrača za svaki tim i da sam već sada siguran da će me rad sa djecom koju smo ugostili obilježiti za sva vremena.“
Naš tim se u finalnoj emisiji takmičio sa učenicima iz OŠ ”Safvet - beg Bašagić” iz Visokog i sa osvojenih 300 bodova ponio titulu pobjednika te time osvojio 4 000 KM , dok su drugoplasirani imali  225 bodova te osvojili 2 000 KM.
Emisiju možete pogledati u nedjelju, 22.12.2019. godine u 18:10 h na FTV.
Ono što je bitnije od rezultata jeste činjenica koju posebno treba naglasiti, a to je da su članovi obje ekipe kao i navijači- pobjednici, jer su nam svojim prijateljskim ponašanjem i druženjem pokazali ljepotu naših budućih generacija.
Svaka čast, generacijo!  Vi ste budućnost naše drage i jedine domovine Bosne i Hercegovine!


                                                                                               H.M.

POBJEDNICI PRVE SEZONE KVIZA "SVI ZA 5"
0